Sklep Budowlaniec - farby i chemia budowlana
zaprawa tynkarska Atlas 25 kg
niedostępny
Wewnątrz i na zewnątrz. Wystarczy dolać wody.
zaprawa tynkarska Atlas
Promocja !
cena
13.90 PLN



Ilość:    

ZASTOSOWANIE

Uszlachetniona ZAPRAWA TYNKARSKA jest specjalną suchą mieszanką składników mineralnych i specjalnych dodatków uszlachetniających przeznaczoną do wykonywania tynków tradycyjnych w kategoriach od 0 do III. Kategoria III jest zalecaną kategorią wykończenia tynku traktowaną jako ostateczne wykończenie powierzchni ściany. Wykończenie tynku w kategorii II jest dobrym podłożem do wykonania wypraw takich jak gładzie gipsowe, sztablatury, tynki mineralne czy akrylowe. ZAPRAWĘ TYNKARSKĄ można układać w warstwie o grubości od 6 do 30 mm.

WŁAŚCIWOŚCI

Zaprawa jest mrozo- i wodoodporna, można ją bezpiecznie stosować wewnątrz i na zewnątrz budynków. Jest bardzo łatwa i wygodna w użyciu, odznacza się dobrą przyczepnością oraz dzięki uszlachetniającym składnikom charakteryzuje się wysokim stopniem plastyczności.

PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA

Podłoże pod ZAPRAWĘ TYNKARSKĄ powinno być nośne tzn. mocne, stabilne i oczyszczone z kurzu, brudu i słabo przylegających części, pozostałości starych farb, olejów i innych substancji mogących osłabić przyczepność zaprawy. Bezpośrednio przed tynkowaniem należy je zmoczyć czystą wodą. Podłożem dla zaprawy mogą być dowolne powierzchnie wykonane z cegły, pustaków ceramicznych, betonu, płyt wiórowo-cementowych, a także powierzchnie gipsowe i gipso-betonowe. Przed tynkowaniem podłoży gipsowych lico istniejących ścian należy zarysować ostrym dłutem w gęstą, skośną siatkę, tak by głębokość rys wynosiła ok 3 mm. Przed przystąpieniem do tynkowania płyt wiórowo-cementowych styki płyt muszą być pokryte pasami z siatki metalowej przybitymi do płyt.

PRZYGOTOWANIE ZAPRAWY

Jest to gotowa, sucha mieszanka składników mineralnych i nie wymaga dodatków piasku i cementu. Przygotowanie zaprawy polega na wsypaniu do wody i wymieszaniu ręcznym bądź mechanicznym. Zaprawa nadaje się do użycia zaraz po wymieszaniu. Proporcje dodawanej wody należy skorygować doświadczalnie, kierując się pożądaną konsystencją zaprawy, rodzajem podłoża i warunkami atmosferycznymi.

SPOSÓB UŻYCIA

ZAPRAWĘ TYNKARSKĄ narzuca się równomiernie przy pomocy kielni, a nadmiar zaprawy zbiera się pacą styropianową lub drewnianą. Sposób wykończenia powierzchni zależy od żądanej kategorii tynku. Należy doświadczalnie określić moment przystąpienia do zacierania tak aby nie nastąpiło zbytnie przesuszenie wierzchniej warstwy tynku.

ZUŻYCIE

Z jednego opakowania 30 kg możemy wykonać ok. 1,6 ÷1,7 m2 tynku grubości 10 mm.

NARZĘDZIA

Kielnia, paca styropianowa lub drewniana. Narzędzia należy czyścić czystą wodą, bezpośrednio po użyciu. Trudne do usunięcia resztki związanej zaprawy zmywa się środkiem do usuwania pozostałości po cemencie ATLAS SZOP.

OPAKOWANIA

Worki papierowe 30 kg.
Paleta 1080 kg w workach 30 kg.

PRZECHOWYWANIE I TRANSPORT

Zaprawę tynkarską należy przewozić i przechowywać w szczelnie zamkniętych workach, w suchych warunkach (najlepiej na paletach). Chronić przed wilgocią. Okres przydatności do użycia zaprawy wynosi 6 miesięcy od daty produkcji umieszczonej na opakowaniu.

UWAGA:

Produkt zawiera cement. Reaguje z wodą alkalicznie, dlatego przy użyciu należy chronić oczy i skórę. Przy bezpośrednim kontakcie z oczami skonsultować się z lekarzem. W sprzedaży dostępna jest także zaprawa tynkarska przeznaczona do tynkowania mechanicznego przy użyciu agregatów tynkarskich.

DANE TECHNICZNE:

Proporcje mieszanki 0,13-0,16 l. wody na   1 kg
3,90-4,80 l. wody na 30 kg
Czas gotowości zaprawy do pracy ok. 4 godziny
Przyczepność min. 0,5 MPa
Temperatura przygotowania zaprawy od +5°C do +25°C
Temperatura podłoża od +5°C do +25°C
Gęstość zaprawy w stanie suchym: 1.6 kg/dm3
Wytrzymałość na ściskanie: min. 4 MPa
Wytrzymałość na zginanie: min. 1.7 MPa
Min. grubość warstwy zaprawy 6 mm
Max. grubość warstwy zaprawy 30 mm

Wyrób zgodny z PN-90/B-14501.
Atest Higieniczny Państwowego Zakładu Higieny nr B-1430/96.


© 2014 Copyright by Sklep Budowlaniec - Radom. All rights reserved.

« wstecz
 
Poprawny XHTML 1.0 Transitional Poprawny CSS!